Lumière Sparkling Orangé 2021
ルミエールスパークリングオランジェ 2021
ルミエールワイナリー
"Lumière Sparkling" =Traditional method, no dosage. "Orangé"=Orange wine from Koshu grapes.
A rare sparkling orange wine crafted from whole-bunch Koshu, Japan's heritage grape. Vivid orange hues, fresh complexity, and richness are drawn from seeds, skins, and stems using carbonic maceration. A year on lees during secondary bottle fermentation (traditional method) creates body, natural creamy bubbles, and a no-dosage finish.
「ルミエールスパークリング」は瓶内二次発酵(伝統製法)シリーズ。 ノンドサージュ。
世界でもまだ生産者の少ないスパークリングのオレンジワイン。日本の代表的固有品種・甲州の全房を使用し、MC製法によりフレッシュさ、複雑な香りとコクを醸した後、更に1年瓶内二次発酵(シャンパン製法)でナチュラルでクリーミーな泡が楽しめる本格的スパークリングを辛口に仕上げました。
Product Description
- Volume(mℓ)
- 750
- Case(bottles)
- 6
- Alcohol content(%)
- 11
- Category
- Wine
- Typical features
- Single/Koshu
- Notes
-
Whole bunches of Koshu grape 100%(Yamanashi Prefecture), MC(Carbonic Maceration) method, 1 year aging on the lee during secondary bottle fermentation, No dosage.
甲州ブドウ全房100%(山梨) MC製法、瓶内二次発酵中、澱の上で1年熟成、ノンドサージュ
- Origin
- Japan
- Retail Price(JPY)
- 2800
Tasting and Pairing
Creamy bubbles from bottle fermentation, crisp and dry with complex flavors from Koshu fruit, seeds, and stems, vivid color, and a refreshing, deep aroma.
瓶内二次発酵によるクリーミーな泡立ち、甲州の果実、種、茎からくる複雑な味わい、鮮やかな色合い、そして爽やかで深みのある香りが特徴のワインです。
- Food Pairing
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Both meat/seafood dishes, fresh raw fish/fish roe, especially good with fermented seasoning like Miso.
肉料理、魚介料理、新鮮な生魚、魚卵、特に味噌などの発酵調味料とよく合います。
- Best served at
-
5‒10°C
- Best served in
-
Chilled / Serve chilled
冷酒
THE BREWERY
Lumière Winery
ルミエールワイナリー
https://www.lumiere.jp/Lumière, one of the oldest wineries in Japan, has faithfully followed the principle since its founding in 1885 that "to make fine wine, we must grow fine grapes.“ The winery continues this tradition on the land, preserving its heritage. In addition to state-of-the-art equipment and an underground cellar, Lumière still uses Japan's first underground stone fermentation tank “Ishigura”, built in 1901 (Japanese Heritage), to craft rich and flavorful wines. Since the 1970s, Lumière has actively participated in international wine competitions, and its flagship wine, “Château Lumière”, has earned numerous awards, gaining global recognition. In the 2000s, began producing sparkling wines made using traditional secondary bottle fermentation with native Japanese grape varieties, and orange wines made from whole-bunch Koshu grapes, continuing to innovate with wines that pair perfectly with Japanese cuisine. Lumière also practices sustainable vineyard management, including "natural grass viticulture" that utilizes wild grasses and "no-till viticulture" to create soil conditions that maximize the natural qualities of the grapes. The winery strives to grow grapes as naturally as possible. In 2021, Lumière won the Platinum Award at the Decanter World Wine Awards, with the barrel-fermented and aged "Hikari Koshu 2018“ that was made from Koshu grapes, grown in their own vineyard by the natural viticulture. Wishing to be true to its name, Lumière ("light" in English, "Hikari" in Japanese), the winery is trying the best to shine the Japanese wine culture to produce exceptional wines.
日本で最も古いワイナリーの一つであるルミエールは、『本物のワインを造るには本物のブドウを育てること』と、1885(明治18)年の創業以来からの教えを忠実にこの土地で守り続けています。 最新の醸造設備や地下セラーの他、 120年以上前に建設された日本初の地下発酵槽(日本遺産)を今も利用するなど、味わい豊かなワインを作っています。 1970年代から国際ワインコンクールに積極参加を続け、フラッグシップワイン「シャトールミエール」は数多の受賞歴とともに国際評価を高めてきました。 2000年代からは、日本固有のブドウ品種を使用した瓶内二次発酵によるスパークリングワインや、甲州ブドウを房ごと仕込んだオレンジワインなど和食に合う、日本らしいワイン造りに挑戦し続けています。 また、自社農園では雑草を生かした「草生栽培」、人工的に耕さない「不耕起栽培」による土づくりを行い、ブドウ本来の良さを最大限に引き出せるようできる限り自然に近い環境で栽培しています。 2021年には世界最大のワインコンペティションDecanter World Wine Awardsにて自社農園で栽培した甲州ブドウを樽発酵・樽熟成した「光甲州2018」がプラチナを受賞しました。 ルミエール=光という名のごとく、日本のワイン文化に輝きを与える光の一つでありたいと願い続け、ワイン作りに励んでいます。
- Generation
- 1885
- Location
- 624 Minaminoro, Ichinomiya cho, Fuefuki shi, Yamanashi JAPAN